Potser no


Ha arribat el dia D. Neguitós, es lleva ben d’hora. Sap que ha dormit poc, però no té més son. Uns càlids rajos de sol que es filtren entre les cortines li fan saber que no plourà. Millor. Es vesteix d’una revolada, com si tingués pressa, i tot d’una s’adona que encara disposa de tres quarts d’hora. S’asseu al sofà i engega el televisor: el Darfur, l’Iraq. No es concentra. L’apaga. Al costat de l’aparell, una bossa de color blavós acapara tota la seva atenció. Una bossa que canviarà el curs de la història, pensa. En un instant, s’imagina Juli Cèsar creuant el Rubicó, els turcs entrant a Constantinoble, Napoleó bocabadat al peu de les piràmides, l’exèrcit nazi envaint Polònia. Un calfred li recorre l’espinada.

Baixa les escales i surt al carrer. La ciutat bull i, per un moment, dubta. No l'han fet per dubtar, es diu. Decideix prendre un taxi. Un cop dalt del vehicle, la seva ment enregistra una a una les imatges que veu a través de la finestreta. Per a cada imatge, una pregunta. I per a cada pregunta, la mateixa resposta. Hi ha coses ben fàcils, reflexiona. El trajecte li passa volant. El taxi s’atura a l'adreça indicada i ell en baixa, apressadament. Si vol ser puntual, haurà d’afanyar-se una mica. Alleugereix el pas. Massa gent. Comença a córrer. De sobte, en arribar a la cantonada, el seu cos n’envesteix un altre, sorgit del no res. Cau a terra i perd la consciència.

Ha passat una setmana. Potser més i tot. El judici, sumaríssim i secret, tindrà lloc demà mateix. No hi haurà cap sorpresa, ho sap perfectament. Assegut a la cel·la, intenta recordar què ha passat, però un garbuix d’imatges inconnexes li ennuvolen el pensament: Brutus, els turcs assetjant Viena, l’illa de Santa Elena, el búnquer de Hitler. No entén res.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada